Postcodetabel: alle adresssen in een compacte tabel

Wat zijn postcodetabellen?

Postcodetabellen zijn tabellen die alle woonplaatsen, straten en postcodes van Nederland met bijbehorende huisnummers of huisnummerreeksen bevatten. De postcodetabellen van Cendris zijn gebaseerd op de postcodegegevens van PostNL. De adressen in de postcodetabellen worden in drie schrijfwijzen aangeboden: volgens de PostNL schrijfwijze, volgens de norm NEN 5825 en de officiële schrijfwijze.

Waarom postcodetabellen?

Met een Postcodetabel bent u verzekerd van correcte adressen. Bovendien voert u adressen sneller in.

  • Is uw database vervuild met fouten in adresseringen? Met een postcodetabel standaardiseert en uniformeert u adressen in uw database. Dit geeft een professionele uitstraling richting uw klanten. Bovendien zorgt een correct en actueel adressenbestand voor een lager aantal postretouren, een beter bereik van uw doelgroepen en daarmee een beter bedrijfsresultaat.
  • Maar postcodetabellen zorgen ook voor snelheid: u geeft alleen postcode en huisnummer op in uw systeem. De officiële straat en bijbehorende plaats verschijnt automatisch, in de juiste schrijfwijze. Met de postcodetabel van Cendris voert u adressen tot 80% sneller in.

Veranderen postcodes dan zo vaak?

Jaarlijks vinden er circa 30.000 mutaties plaats in de Postcodetabel op reeksniveau en circa 300.000 mutaties op huisnummerniveau. Bijvoorbeeld omdat er nieuwe straten bijkomen of verdwijnen, maar ook door gemeentelijke herindelingen. Door middel van een abonnement op de postcodetabel van Cendris heeft u altijd de beschikking over de meest recente gegevens. U kunt kiezen voor week of maandupdates, op basis van de gewijzigde gegevens (mutatiebestanden) of elke levering het complete bestand.

Twee varianten postcodetabellen

Er zijn 2 varianten postcodetabellen: op reeksniveaeu en op huisnummerniveau. De postcodetabel op reeksniveau volstaat voor vrijwel alle doeleinden, zoals geautomatiseerde adresinvoer en standaardisatie op straat en woonplaatsniveau. In deze tabel wordt bij een postcode de laagste en de hoogste waarde van een huisnummerreeks weergegeven, bijvoorbeeld 2 t/m 20 (even) en 1 t/m 25 (oneven). Niet alle huisnummers binnen in de reeks zullen altijd bestaan. Indien u van een postcode exact wilt weten welke huisnummers officieel bekend zijn, dan adviseren we u gebruik te maken van een postcodetabel op huisnummerniveau

Regionale en landelijke postcodetabellen

Werkt u uitsluitend regionaal, dan heeft u waarschijnlijk voldoende aan een deellevering bestaande uit een 1.000-serie van een postcodetabel. Een voorbeeld van een 1.000-serie: 1000 – 1999 (o.a. Amsterdam, Amstelveen, Almere, Den Helder).

Alleen mutaties of hele bestandsleveringen?

Mutatiebestanden bestaan uit de records die nieuw, gewijzigd of afgevoerd moeten worden in uw systeem. Bij het complete bestand ontvangt u een overzicht van de actuele situatie. Dit is handig als uw systeem geen mutaties kan verwerken.

Meer info over Postcode Informatie

Meer weten?